Piispanvaali 2021
Etusivu / Päätöksenteko / Rohkeasti! – Piispanvaali 2021

Rohkeasti! – Piispanvaali 2021

Lapuan hiippakunnassa toimitetaan piispanvaali tiistaina 2. marraskuuta 2021. Mikäli kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä, järjestetään toinen vaalikierros kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken. Toisen kierroksen vaalipäivä on tiistai 23. marraskuuta 2021.

Uuden piispan on määrä aloittaa virassaan 1. helmikuuta 2022. Arkkipiispa Tapio Luoma vihkii hänet piispan virkaan Lapuan tuomiokirkossa sunnuntaina 6. helmikuuta.

Nyt on aika katsoa rohkeasti kirkon ja Lapuan hiippakunnan tulevaisuuteen ja keskustella tärkeistä asioista. Tälle sivulle on koottu perustietoa piispanvaalista. Piispanvaalia voi seurata sosiaalisessa mediassa tunnuksilla #Rohkeasti2021, #Piispanvaali2021 ja #LapuanHiippakunta.

Piispanvaalia koskevat säännökset (PDF)

Vaalin aikataulu, ehdokkaiden esittäytyminen ja tuomiokapitulin järjestämät keskustelutilaisuudet

23.11. Mahdollinen toisen kierroksen vaalipäivä: vaalikokoukset rovastikunnittain klo 13.

16.11. klo 18 Mahdollinen toisen kierroksen vaalikeskustelu Lapuan tuomiokirkossa, juontaja viestintäjohtaja Eeva-Kaisa Heikura, Kirkon viestintä. Keskustelu välitetään suoratoistona hiippakunnan verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Mukana on tulkkaus viittomakielelle. Keskustelutilaisuutta on mahdollista seurata myös paikan päällä. (Ilmoittautumislinkki on tulossa.)

2.11. Vaalipäivä: vaalikokoukset rovastikunnittain klo 13.

18.10. Ehdokkaiden videot, joilla he vastaavat kirkkokansan kysymyksiin, julkaistaan hiippakunnan YouTube-kanavalla. Haluaisitko sinä kysyä jotakin piispaehdokkailta? Voit esittää kysymyksesi tämän Webropol-linkin kautta 15.9. klo 15 saakka.

12.10. klo 18 Vaalikeskustelu Vaasassa Mustasaaren kirkossa, juontaja viestintäjohtaja Eeva-Kaisa Heikura, Kirkon viestintä. Tallenne on katsottavissa viittomakielelle tulkattuna. SIIRRY KATSELEMAAN TÄSTÄ LINKISTÄ.

4.10. Ehdokkaiden hartausvideot julkaistaan hiippakunnan YouTube-kanavalla.

28.9. klo 18 Vaalikeskustelu Jyväskylässä Kuokkalan kirkossa, juontaja viestintäjohtaja Eeva-Kaisa Heikura, Kirkon viestintä. Tallenne on katsottavissa viittomakielelle tulkattuna. SIIRRY KATSELEMAAN TÄSTÄ LINKISTÄ.

22.9. Piispanvaali-Lehtinen julkaistaan.

6.9. Ehdokkaiden esittelyvideot julkaistaan hiippakunnan YouTube-kanavalla.

17.8. Ehdokasasettelu päättyy.

Ehdokkaat

Ehdokkaina ovat seuraavat papit (ehdokasnumeron mukaisessa järjestyksessä):

2 Jouko Ala-Prinkkilä, kirkkoherra, Kauhajoen seurakunta
Tiedote: Lääninrovasti Jouko Ala-Prinkkilä ehdolle Lapuan hiippakunnan piispaksi (12.8.)
Ehdokassivu: Jouko Ala-Prinkkilän sivut (linkki)

3 Terhi Kaira, hiippakuntadekaani, Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli
Tiedote: Hiippakuntadekaani Terhi Kaira ehdolle Lapuan hiippakunnan piispaksi (2.8.)
Ehdokassivu: Terhi Kairan sivut (linkki)

4 Matti Salomäki, tuomiorovasti, Lapuan tuomiokirkkoseurakunta
Tiedote: Tuomiorovasti Matti Salomäki ehdolle Lapuan hiippakunnan piispaksi (19.7.)
Ehdokassivu: Matti Salomäen sivut (linkki)

5 Jukka Jämsén, lähetys- ja kansainvälisen työn asiantuntija, Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli
Tiedote: Lähetys- ja kansainvälisen työn asiantuntija Jukka Jämsén ehdolle Lapuan hiippakunnan piispaksi (19.7.)
Ehdokassivu: Jukka Jämsénin sivut (linkki)

Ehdokkaiden kuvat Kirkon kuvapankissa (linkki)

Tuomiokapituli vahvisti ehdokasasettelun ja arpoi ehdokasnumerot 18. elokuuta. Tiedote: Lapuan hiippakunnan piispa valitaan neljän ehdokkaan joukosta (18.8.)

Piispanvaalin ehdokasasettelu alkoi 17. kesäkuuta ja kesti 17. elokuuta saakka. Ehdokkaan asettamiseksi tarvittiin vähintään 30 äänioikeutetun muodostama valitsijayhdistys. Tiedote: Piispanvaalin ehdokasasettelu alkaa Lapuan hiippakunnassa (16.6.)

Ohjeet ja lomakkeet ehdokkaille ja valitsijayhdistyksille

Saatekirje (PDF)

Viestintäohjeistus valitsijayhdistyksille (PDF)
Visuaalisen ilmeen tiedostot:
Piispanvaalin tunnuskuva, neliö (PDF)
Piispanvaalin tunnuskuva, neliö (PNG)
Piispanvaalin tunnuskuva, vaaka (PDF)
Piispanvaalin tunnuskuva, vaaka (PNG)

Valitsijayhdistyksen perustamisasiakirja (Word-tiedosto)
Asiamiehen vakuutus (Word-tiedosto)
Ehdokkaan suostumus (Word-tiedosto)

Äänioikeutetut

Piispanvaalissa on noin 950 äänioikeutettua. Äänioikeutettuja ovat kaikki Lapuan hiippakunnan papit ja virassa olevat lehtorit sekä vastaava määrä maallikkovalitsijoita. Maallikkovalitsijoita ovat Lapuan hiippakunnasta valitut seitsemän kirkolliskokousedustajaa, Lapuan hiippakunnan hiippakuntavaltuuston 14 maallikkojäsentä, hiippakunnasta valittu kirkkohallituksen täysistunnon maallikkojäsen, tuomiokapitulin maallikkojäsen sekä lakimiesasessori. Näiden maallikkovalitsijoiden lisäksi seurakunnat ovat valinneet 452 maallikkovalitsijaa.

Tiedote: Lapuan hiippakunnan piispa valitaan marraskuussa 2021 (27.4.)

Piispan virka

Piispa on hiippakuntansa hengellinen johtaja. Hän tukee ja ohjaa seurakuntia ja papistoa näiden työssä. Piispa vaalii kirkon ykseyttä ja edistää kirkon tehtävän toteutumista hiippakunnassa. Hän myös valvoo, että kirkon tehtävää hoidetaan tunnustuksen ja säännösten mukaisesti. Piispa johtaa hiippakunnan toimintaa ja hallintoa sekä toimii puheenjohtajana tuomiokapitulin istunnossa. Piispa on lisäksi piispainkokouksen ja kirkolliskokouksen jäsen. Piispan tehtäviin kuuluu yhteistyö hiippakunnan alueen viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa. Tuomiokapitulin henkilöstö tukee piispaa hänen viranhoidossaan.

Lapuan hiippakuntaan kuuluvat Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen maakuntien seurakunnat sekä Pohjanmaan maakunnan enemmistöltään suomenkieliset seurakunnat.

Yhteystiedot

  • Lakimiesasessori Tuomas Hemminki, tuomas.hemminki@evl.fi, puh. 050 338 2570. Vaalien hallinnollinen toteutus ja juridiikka.
  • Hiippakuntapastori, piispan teologinen sihteeri Jaakko Antila, jaakko.antila@evl.fi, puh. 040 777 3210. Vaalien hallinnollinen viestintä, juhlamessujen suunnittelu.
  • Asiantuntija, kasvatus ja digityö Mirca Mäensivu-Puukko, mirca.maensivu-puukko@evl.fi, puh. 040 531 6585. Somekanavat, vaalipaneelijärjestelyt, juhlamessujen virtuaaliset kirkkokahvit.
  • Toimistosihteeri Annukka Pihlaja, annukka.pihlaja@evl.fi, puh. 040 359 1258. Suoratoistojärjestelyt, käytännön järjestelyt ja tekninen tuki.