Kahvipöytä-kuva
Etusivu / Kapitulin kahvipöydässä -podcast / Kapitulin kahvipöydässä: Ajankohtaista (14.9.2023)

Kapitulin kahvipöydässä: Ajankohtaista (14.9.2023)

Kahvia, teetä vai mustikkamehua? Tervetuloa kapitulin kahvipöytään! Keskustelemme aiheista, jotka juuri nyt ovat ajankohtaisia kirkossa, Lapuan hiippakunnassa ja sen seurakunnissa. Näillä sanoilla aloitamme podcast-sarjamme. Mistä aiheista keskustellaan tässä ensimmäisessä jaksossa? Se selviää vain kuuntelemalla.

Kuuntele Spotifyssa

Kuvassa podcast-jakson keskustelijat Marja Saukkonen, Tuomas Hemminki ja Mirca Mäensivu-Puukko

Jakso litteroituna

Taltioinnin kesto: 00:21:08

Mäensivu-Puukko: [00:00:05]: Kahvia, teetä vai mustikkamehua? Tervetuloa Kapitulin kahvipöytään. Kuuntelet siis Kapitulin kahvipöydässä -podcastia, jossa keskustelemme aiheista, jotka juuri nyt ovat ajankohtaisia kirkossa, Lapuan hiippakunnassa ja sen seurakunnissa. Tänään kahvikupin äärellä ovat lakimiesasessori Tuomas Hemminki, kuurojenpappi Marja Saukkonen ja minä olen Mirca Mäensivu-Puukko. Me kaikki työskentelemme Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulissa.

Mäensivu-Puukko: [00:00:37]: Hei!

Hemminki: [00:00:38]: Moi!

Saukkonen: [00:00:38]: Moi, moi!

Mäensivu-Puukko [00:00:39]: Nyt kun me olemme tässä koolla ja kun me lähdimme näitä podcasteja tekemään, niin meillä oli itse kullakin aika monella ajatus siitä, että tällainen olisi aika hyvä, koska me olemme itse kukin kuunneltu aika moniakin podcasteja, mutta minusta olisi kiva kuulla vähän, että minkälaisia podcasteja te kuuntelette?

Saukkonen [00:00:59]: No minun ehdoton suosikkini on siis Ylen radion puolelta Politiikkaradio. Ja sitten toinen, mistä tykkään on Antti Holman oikeastaan mitkä tahansa, mitä se puhuu. Niin niistä tykkään.

Hemminki [00:01:17]: Minäkin kuuntelen Politiikkaradioa. Antti Holmaan minä en ole koskaan päässyt sillä lailla niin sanotusti sisään siihen hommaan. Minä tykkään niin kun… Tietysti rahaa liittyvistä, että kuuntelen Sijoituskästiä ja Rahapodia ja näitä. Niissä on todella hyviä aiheita, mitkä minua kiinnostavat. Sitten toisaalta kuuntelen Joe Rogania, joka niin kun on ihan loistava haastattelija monesti noissa jaksoissa. Sitten minun täytyy sanoa, että olen ihan fiiliksissä. Satuin kuuntelemaan introjakson. Jari Sarasvuo aloittaa monologit uudestaan. Niitä rupeaa tulemaan kahden viikon välein, uusi monologijakso, ja niitä minä nyt kyllä odotan todella paljon.

Saukkonen [00:02:03]: Mistä ne tulevat?

Hemminki [00:02:05]: Ne tulevat kaikille näille alustoille.

Saukkonen [00:02:07]: Okei.

Mäensivu-Puukko [00:02:10]: Kyllä minulla on ihan noita samoja, mitä sinä Marja sanoit, mutta sen lisäksi huomaan, että minulla on sellaisia niin kun tiettyjä teemoja, että nyt minä esimerkiksi kuuntelen kaikkea, mikä liittyy koiriin, niin minä kuuntelen niitä, vaikka tällainen Koira haudattuna. Ne ovat tällä hetkellä minun sellaiset niin kun, mitä minä todella paljon kuuntelen. Mutta vähän niin kun että, huomaan myös, että jos on ilmestynyt jokin uusi kirja tai jokin sellainen vaikka johtamiseen liittyvä tai muuta, ja sitten minä usein googletan, ja sitten näistä tekijöistä on aika monessa niin kun jokin podcast -jakso, niin saatan kuunnella jostain sarjasta vain yhden jakson tai muuta. Että minä kyllä ehkä menen, niin kun pompin vähän podcasteista toiseen, mutta sellaiset… Uutispodcast on ehkä sellainen, minkä minä kuuntelen aina.

Hemminki [00:02:53]: Koira-aiheisia podcasteja tulee kanssa sattuneesta syystä kuunneltua. Koira haudattuna olen kuunnellut, [samoin?? 00:02:58] myös Perusasento -podcastia. Ja sitten tuota myös koiran kouluttamiseen liittyviä löytyy muutamia todella hyvi[ä?? 00:03:02].

Mäensivu-Puukko [00:03:05]: Ymmärsitkö minä oikein, että aihe on aika merkittävä, mikä tekee teidän mielestänne niin kun hyvän podcastin?

Saukkonen [00:03:12]: Joo, aihe ja… no tietenkin sitten, että sitten siellä on asiantuntijat puhumassa. Että minä en jaksa sellaisia pelkästään viihdyttäviä. Tai no, Antti Holma on poikkeus [naurua]. Mutta muuten tuota, muuten sitten että kun asiantuntijat puhuvat asiaa, niin sellaisista tykkään.

Mäensivu-Puukko [00:03:38]: No Marja, mitä sinä ajattelet nyt, jos sinä ajattelet omaa työmaailmaasi, niin mistä sinä haluaisit, että tulisi jokin meidän tähän Kapitulin kahvipöydässä -podcast-sarjaan, niin omasta työmaailmastasi jokin jakso?

Saukkonen [00:03:52]: No minun lempiaihehan on, ja mitä yritän pitää esillä, niin on nämä saavutettavuuskysymykset. Että, no tietysti ihan kuurojen maailmaan liittyvä saavutettavuus, mutta sitten laajemminkin saavutettavuus meidän kirkossa ja seurakunnissa. Että se on sellainen, minkä itse koen, että on tärkeä aihe ja sitä pitäisi pitää enemmänkin esillä.

Mäensivu-Puukko [00:04:22]: Kyllä. Mitä sinä ajattelet, että mitä saavutettavuudella oikeastaan tarkoitetaan?

Saukkonen [00:04:29]: No kyllä minä ajattelen, jos meidän kirkkoamme ajatellaan, että kirkonhan pitäisi olla kaikille avoin, kaikilla aisteilla avoin. Niin silloin se tarkoittaa sitä, että sen pitää olla esteetön ja saavutettava, paitsi fyysisesti niin myös sitten esimerkiksi viestintä, ja kaikki mitä me teemme niin pitäisi olla saavutettavaa myös muille kuin tällaiselle tavalliselle ihmiselle. Myös sellaisella, jolla on jotain toimintarajoitteita tai ymmärtämiseen liittyviä rajoitteita, tai muuten erityisiä ihmisiä. Niin meidän kirkon pitäisi, ollaksemme aidosti Kristuksen kirkko, niin olla avoin myös siten, että esteitä olisi mahdollisimman vähän, sanotaan näin.

Mäensivu-Puukko [00:05:24]: No mitä ajattelet, että koetko että tässä ollaan menty eteenpäin?

Saukkonen [00:05:29]: Joo, ollaan menty eteenpäin, varsinkin tällä lailla niin kun fyysiseen esteettömyyteen liittyvissä asioissa. Että kirkoissa alkaa kaikilla olla… Odota, ovatko ne nyt liuskat vai luiskat pyörätuolia varten? Kumpia ne ovat? Luiskat?

Hemminki [00:05:48]: Luiskat taitaa olla se…

Saukkonen [00:05:48]: Luiskat, joo. Tai sitten, että inva-WC:tä alkaa löytyä joka paikassa. Eikö se, taitaa olla ihan lainsäädännössäkin nykyään jo, vai mitä Tuomas, että pitää olla, varsinkin kun uutta rakennetaan?

Hemminki [00:06:04]: Uusia rakennettaessa, kyllä.

Saukkonen [00:06:06]: Joo, ja vanhoja remontoidessa. Että nämä asiat alkavat olla aika… käsittääkseni ihan hyvinkin kunnossa, mutta kyllä, ajattelen nyt kirkon viestintä ja varsinkin nyt esimerkiksi somemaailma, niin kyllähän siinä on paljon tekemistä vielä, että myös esimerkiksi minun seurakuntalaiset kuurot pääsisivät siihen osalliseksi.

Mäensivu-Puukko [00:06:33]: Niinpä. No nyt kun sinä Marja sanoi tuosta viestinnästä, niin minä haluaisin ihan ehdottomasti, että meillä olisi yksi jakso niin kun ylipäätään viestinnästä, muutakin kuin tapahtumien julkaisun näkökulmasta. Että mitä viestintä voisi olla tavallaan, jos me puhumme seurakuntayhteyden hoitamisen näkökulmasta? Että mikä rooli sillä voisi olla? Että ehkä jotain, minä tykkäisin siitä puhua.

Hemminki [00:07:01]: Niin kun millä lailla? Niin kun tarkemmin, mitä tarkoitat?

Mäensivu-Puukko [00:07:06]: No minä ajattelin, että meillä on iso joukko ihmisiä, joille kirkko on oikeasti olemassa vain median kautta. Ja jos kirkkona me viestimme vaikka vain tapahtumista, jos on ainoastaan tapahtumajulkaisuja, ja ihminen ei vaikka koskaan halua osallistua niihin, niin miten se hoitaa sen seurakuntayhteyttä? Ja minä ajattelin, että meillä on kuitenkin iso joukko niitä ihmisiä, jotka eivät osallistu. Että jos me niin kun oikeasti, jos kuviteltaisiin sellainen kuviteltu tilanne, että lehdistä ja mediasta ylipäätään poistettaisiin kaikki tapahtumajulkaisut, niin mikä kuva välittyisi kirkosta? Että puhummeko me esimerkiksi arvoistamme tai puhummeko me, niin kun että olemmeko me meidän sanoma edellä ja olemmeko me meidän vaikka luontoarvot, ja niin kun… Tai millä arvoilla me olemme ylipäätään julkisuudessa näkyvillä, tai… Että jos me poistaisimme tapahtumajulkaisut, niin miten me käyttäisimme sen palstatilan? Johonkin tällaiseen, koska minä ajattelin, että iso joukko on kuitenkin niitä, jotka eivät koskaan osallistu, eivätkä halua osallistua, mutta ne syystä tai toisesta haluavat kuulua kirkkoon, tai saati sitten ne, jotka koko ajan miettivät, että kuuluako vai ei, niin millä me tukisimme niitä. Tällä viestinnällä.

Hemminki [00:08:34]: Tämä on itse asiassa asia, mistä olen puhunut tai nostellut esiin aina säännöllisiin väliajoin, on justiin se, että minun mielestäni kirkon viestintä, en nyt tarkoita siis Kirkkohallituksen viestintäosastoa, vaan kirkon viestintä kokonaisuutena, niin me olemme missanneet todella ison mahdollisuuden siitä, että me emme oikeasti kerro tarinoita saavutuksistamme. Mitä teemme diakonian kentällä, mitä me teemme lasten ja nuorten parissa. Kerromme tilastoja niistä, mutta ei kerrota tarinoita.

Mäensivu-Puukko [00:09:03]: Ja tarinathan ovat ylipäätään se, mikä niin kun kiinnostaa.

Hemminki [00:09:06]: Kyllä.

Mäensivu-Puukko [00:09:06]: Että, no jos nyt vaikka ajatellaan, niin kyllä minä ajattelen, jos ajattelen vaikka nyt niin kun tuolta koiramaailmasta, niin minua ei oikeastaan kiinnosta, että kuinka paljon meidän koirakoulussa on käynyt koiria, mutta minua kiinnostaa se, että onko siellä saatu vaikka apua käyttäytymisongelmiin tai tottelevaisuuteen tai mitä hurjan hienoja tarinoita, vaikka rescuekoirien osalta tai muuta. Että mitä me voisimme kirkkona tässä tehdä.

Saukkonen [00:09:38]: Ja kyllä minä ajattelin tuota, mitä sanoit, että justiin jokin somemaailma, niin sehän antaa oivan alustan näiden tarinoiden kertomiseen.

Mäensivu-Puukko [00:09:47]: Totta.

Saukkonen [00:09:49]: Ja sitten mietin somesta vielä sitä, että… Tai itse asiassa, Mirca, olet aikaisemminkin puhunut siitä, että miten siitä saataisiin sellaista kaksisuuntaista, ettei me vain tuutata sinne tavaraa, vaan että saataisiin, että miten siihen pystyy osallistumaan.

Mäensivu-Puukko [00:10:05]: Ja kun sinä Marja sanoit tuossa aikaisemmin siitä, että tämä olisi niin kun kaikkien kirkko tai kaikille, niin että jos me olemme aika paljon puhuneet siitä, että kenelle annetaan kirkon avaimia, niin ihan yhtä lailla voisi kysyä, että kenelle annamme viestinnän avaimia tai sometilin tunnuksia tai muuta. Että jotenkin, ovatko ne niitä tämän päivän avaimia? No mutta hei Tuomas, mitä sinä ajattelisit, että mistä sinun mielestäsi olisi hyvä puhua jossain jaksossa?

Hemminki [00:10:38]: No tällä hetkellä varmaan, jos miettii oman työn näkökulmasta, niin eniten minun pöydälläni ja mielissä pyörii kirkkolain uudistus, ja sitten seurakuntien rakenneuudistukset. Että ne ovat varmaan ne kaksi isointa kokonaisuutta tällä hetkellä.

Mäensivu-Puukko [00:10:55]: No, minusta tuntuukin, että nyt tänä syksynä kaikki kapitulin koulutukset ja ajankohtaispäivät ja kaikki alkavat sinun luennollasi näistä kirkkolain uudistuksista, että…

Hemminki [00:11:09]: Joo niin, siltä se kalenteri näyttää. Niin kun sanoinkin jossain vaiheessa, että minä luulen, että fiilikseni marraskuun tienoilla on se, että minulla ei ole enää mitään annettavaa siihen keskusteluun, mutta toivotaan, ettei ihan niin pahaksi mene.

Mäensivu-Puukko [00:11:23]: Minä veikkaan, että silloin vasta sitten, kun ollaan päästy niitä käytännössä niin kun ehkä, niin tulee varmaan ehkä detaljitason kysymyksiä paljon enemmän.

Hemminki [00:11:32]: Joo, ja koko ajan huomataan, että kun se oli kuitenkin niin iso uudistus, niin eihän se nyt täydellinen ole. Että kyllä siinä aika paljon on vielä hienosäätämistä sitten, että saa kirkolliskokous niitä lakiuudistusesityksiä käsitellä varmaan jatkossa aika tasaisesti.

Mäensivu-Puukko? [00:11:49]: Ehkä voitaisi myös niistä olla jokin jakso sitten, kun katsotaan tässä syksyä pidemmälle.

Hemminki [00:11:55]: Joo. Aina on hyvä olla sellainen niin kun jakso, jolla saa päikkärit aikaiseksi. [Naurua]

Saukkonen [00:12:02]: Saanko minä, Tuomas kysyä sinulta vielä, minua kiinnostaa niin kun lyhyesti, että mitä mieltä sinä olet siitä kirkolain uudistuksesta? Että tuliko sinne hyviä uudistuksia?

Hemminki [00:12:12]: Sinne tuli hyviä uudistuksia. Minä olen sitä mieltä, että se juostiin vähän liian nopeasti kasaan niin kun tässä nykyisessä mallissa. Että se olisi ehkä pitänyt kuitenkin ottaa pieni aikalisä siinä, kun se sieltä eduskunnasta tuli takaisin, mutta tuota minun mielestäni monet uudistukset ovat sellaisia, että ne oli tarpeellista ja tarkoituksenmukaista tehdä. Mutta tuota, prosessi ei ehkä saa minulta sitten kauhean korkeita pisteitä.

Mäensivu-Puukko [00:12:42]: Mutta Tuomas, sinä sanoit myös rakenneuudistukset, niin ajatteletko sinä, että tarvitaanko niitä?

Hemminki [00:12:51]: Kyllä me tarvitsemme niitä, se on mielestäni selvää. Ja niitä rakenneuudistuksia tarvitaan siihen, että vastataan tähän yhteiskunnallisen kehityksen tuomiin haasteisiin, että mitkä toimintaympäristössä ovat muutoksia, ja mitkä meidän jäsenistön rakenteessa ja toiminnassa on. Niin tarvitaan muutoksia myös meidän nykyisiin rakenteisiin.

Mäensivu-Puukko [00:13:17]: Mikä niiden rakenneuudistusten niin kun ensisijainen tavoite on tällä hetkellä?

Hemminki [00:13:24]: No oikeastaan sellainen ylätason päätavoite koskee kaikkia, ja se tavoite on turvata kirkon työ valtakunnallisesti Suomessa kaikilla paikkakunnilla ja kaikilla alueilla. Ja me tarvitsemme näitä rakenneuudistuksia siihen, että nyt kun tiedetään, että on erittäin voimakkaasti muuttotappiopaikkakuntia, syntyvyys laskee, varsinkin näillä muuttotappiopaikkakunnilla se syntyvyys saattaa olla niin, että kunnan alueelle ei vuoden aikana synny yhtään lasta, niin totta kai se tarkoittaa sitä, että rakenteet, jotka ollaan rakennettu nousukaudella -80-90-luvulla, 2000-luvun alussa, niin ne eivät voi toimia enää tässä muuttuneessa tilanteessa.

Mäensivu-Puukko [00:14:12]:  No, mitä sinä ajattelet tällä hetkellä, että mikä näissä rakenneuudistuksissa on ehkä semmoinen suurin kipupiste?

Hemminki [00:14:25]: Ennakkoluulot. Monesti ajatellaan sillä lailla, että jos pieni seurakunta liitetään osaksi isoa, niin se iso tavallaan hylkää ja imee tyhjäksi sen vanhan, pienemmän seurakunnan. Ja tämä on sellainen ennakkoluulo, joka mielestäni meidän alueellamme on aika monessa tilanteessa jo osoitettu vääräksi. Että tosiasiassa se isompi, leveämmät hartiat omaava seurakunta on karsinut niin kun niistä omista resursseistaan varmistaakseen sen, että näillä pienemmillä, syrjäisemmillä alueilla on myös se toiminta pysynyt hyvänä ja laadukkaana. Toinen varmaan sellainen este on, että kyllähän luottamushenkilöt joutuvat käymään sen prosessin ja sellaisen ehkä kivunkin läpi, että heidän omat tehtävänsä, heidän omat paikkaansa menee. Ei ole enää varmuutta, että he olisivat jatkossa päättämässä näistä seurakunnan asioista. Mutta niissäkin ollaan aika hyvin sitten, kun on jaksettu keskustella ja puhua, ja on saavutettu se luottamus eri osapuolten välillä, niin on sitten huomattu, että sekin pelko on yleensä ollut aika turha. Ja yksi ehkä sitten sellainen asia on se, että myöskin huomioitava, että me olemme tulleet paremmiksi näissä rakenneuudistuksissa. Että jos vertaa niitä uudistuksia, jotka on tehty 90-luvulla tai 2000-luvun alussa, me olemme niistä oppineet paljon. Osataan välttää ne pahimmat ongelmakohdat tai kipukohdat. Osataan viedä prosessia eteenpäin sillä lailla, että ei tule sellaista merkittävää tyytymättömyyttä.

Mäensivu-Puukko [00:16:13]: Kyllä.

Saukkonen [00:16:15]: Nuo ovat varmasti aika herkkiä asioita, koska ne ovat varmasti monelle myös tunneasioita.

Hemminki [00:16:20]: On.

Saukkonen  [00:16:21]: Että siinä mielessä kun sanoit, että on opittu, niin myös sitten varmasti käsittelemään niitä tunteita, mitä niissä muutoksissa on, tai ottamaan ne huomioon.

Hemminki [00:16:32]: Kyllä. Ja kyllä täytyy sanoa siis, itse henkilökohtaisesti pidän itseäni aika ratkaisukeskeisenä ihmisenä, niin tässä kymmenessä vuodessa, mitä nyt talossa olen kohta ollut, niin olen oppinut myös sen prosessin arvon. Että sille prosessille pitää antaa aikaa ja tilaa, että kaikki muutkin pääsevät siihen ratkaisuun kiinni.

Saukkonen [00:16:56]: Ja kyllä minä ajattelen tuohon, mistä lähdettiin, että kirkon pitää olla kaikille avoin, ja että kaikki saisivat ne palvelut, niin sehän tarkoittaa myös sitä, että siellä syrjäseudulla on ne kirkon palvelut. Ja siihen sitten tarvitaan myös näitä rakenneuudistuksia, että sielläkin pysyy elinvoimainen seurakunta, vaikka se sitten on laajemman seurakunnan osana.

Hemminki [00:17:22]: Kyllä.

Mäensivu-Puukko [00:17:23]: Nyt ollaan puhuttu tästä nyt kolmesta aiheesta, mistä ainakin, mutta jos teidän pitäisi nyt heittää jokin aihe vielä, mistä teidän mielestä olisi kiva, tai tärkeä, tai hyvä, tai jopa viihdyttävä, tai sitten niin kuin Tuomas sanoi, että pitää olla päikkärijaksojakin välissä, niin mitä voisi olla vielä sellaisia aiheita, jos vaan ihan niin kuin teemana heittää?

Hemminki [00:17:48]:  No minä ajattelisin, että varmaan mikä niin kun koskettaa varsinkin seurakunnissa paljon, on rekrytointi tällä hetkellä. Rekrytoinnin haasteet, toisaalta niin kun mikä toimii, mikä ei, niin se on varmaan sellainen kokonaisuus, mikä kiinnostaa. Ja sitten varmaan raha, verotuloennusteet, sen tyyppiset, niin uskoisin, että sieltäkin löytyy ihan mielenkiintoisia aiheita.

Mäensivu-Puukko [00:18:17]: Mitäs Maria?

Saukkonen [00:18:19]: No kyllä minä ajattelin vähän tällaisia kevyempiä, no ei nyt kevyempiä, mutta mikä itseäni kiinnostaa, minä olen innokas musiikki-ihminen, niin kirkkomusiikin, tai sieltä kanttoreilta jotain, en osaa sanoa mitä. Ja toinen sitten, olen innokas penkkiurheilija. Että sitten minä tiedän, että seurakunnissakin on paljon myös tällaista urheilujuttua. Ja eikö meidän hiippakunta, saiko meidän hiippakunta jonkun jalkapallopronssin jossain?

Mäensivu-Puukko [00:18:50]: Kyllä.

Saukkonen [00:18:51]: Niin jotain vähän kevyempää myös. Siis urheilua ja musiikkia.

Mäensivu-Puukko [00:18:57]: Urheilua ja musiikkia.

Hemminki [00:18:58]: Meillähän on itse asiassa sellainen erikoisuus urheiluun liittyen, että meillä on yhden kirkkoherran toimialueella kaksi superpesisjoukkuetta.

Saukkonen [00:19:08]: No niin.

Hemminki [00:19:10]: Ja se virka on kohta haettavana. Katsotaan, että löytyykö sinne pesäpallomies. Tai nainen.

Saukkonen [00:19:17]: Tai nainen. [Naurua].

Mäensivu-Puukko [00:19:19]: Justiin näin.

Saukkonen [00:19:20]: En ole hakemassa.

Mäensivu-Puukko [00:19:22]: Niin.

Saukkonen [00:19:22]: Mitä sinä itse ajattelit? Koirista?

Mäensivu-Puukko [00:19:27]: [Naurua] Kirkko ja koirat. Kyllä minä ajattelen, että ehkä jotenkin näihin niin kun nuoret ja vaikuttaminen, ja ylipäätään demokratia kirkossa olisi yksi sellainen, mistä kovasti toivoisin, että tehtäisiin. Ja minulla on monta sellaista niin kun aihiota jo mielessä, ja sitten jotenkin minun tekisi mieli meidän kuulijoiltamme kysyä, että mistä te toivotte, ketkä nyt kuuntelette tätä, tai justiin sinä siellä, kuka kuuntelet, että mikä on sellainen aihe, mistä haluaisit kuulla, niin meille voi laittaa Teams-viestiä tai sähköpostiviestiä tai soittaa, tai jotenkin jollain välineellä, mutta että me mielellään otamme vastaan myös sitä palautetta, että mistä. Niitä teemoja ja aiheita.

Saukkonen [00:20:21]: Siellä on varmaan myös sellaisia asiantuntijoita, jotka voisivat tulla mielellään niistä kertomaan.

Mäensivu-Puukko [00:20:25]: Juuri näin. Mutta hei, kiitos Tuomas ja Marja. Ja tänään kahvipöydässä nämä aiheet herättivät keskustelua. Mukana oli Marja Saukkonen, Tuomas Hemminki ja minä, Mirca Mäensivu-Puukko. Näistä ja monista muista aiheista tulee jatkossa omat jaksonsa. Aiheet eivät yhdessä podcast-jaksossa tyhjene, ja toivottavasti keskustelu jatkuu useissakin kahvipöydissä. Seuraavalla kerralla uusi aihe ja tuoreet pullat. Tule jatkossakin Kapitulin kahvipöytään.