Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avaa vuoden 2019 Yhteisvastuukeräyksen televisiopuheessaan 3. helmikuuta kello 12. Tasavallan presidentti toimii perinteiseen tapaan keräyksen suojelijana. Keräyksen esimiehenä on tänä vuonna Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura.
Ennen tasavallan presidentin puhetta kello 10 televisioidaan Yhteisvastuukeräyksen avausmessu suorana Alavuden kirkosta. Messussa saarnaa piispa Peura, ja liturgina toimii kappalainen Elina Mäki. Mukana ovat Alavuden seurakunnan projektikuoro, lasten lauluryhmä ja Virsiveljet (kuoronjohtajana Mari Järvinen ja urkurina Paula Setälä).
Median edustajille on Seinäjoella 1. helmikuuta tapaaminen, jossa on tilaisuus tutustua käytännössä avustuskohteisiin ja avun perillemenoon.
Yhteisvastuu 2019 auttaa lapsia ja nuoria kouluun Suomessa ja maailman katastrofialueilla
Vuoden 2016 tulonjakotilastojen mukaan Suomen lapsista useampi kuin joka kymmenes elää pienituloisessa perheessä. Tämä tarkoittaa noin 110 000 lasta, ja määrä on kasvussa.
Jo peruskoulussa vaaditaan käytännössä urheiluväline- ja tietotekniikkahankintoja, jotka voivat asettaa vähävaraisten perheiden lapset eriarvoiseen asemaan. Toisen asteen opinnot ja ammattihaaveet voivat jopa kariutua, mikäli perhe ei voi hankkia nuorelle opiskeluun tarvittavia välineitä.
Yhteisvastuukeräyksen kokonaistuotosta 40 prosenttia ohjataan vähävaraisten lasten ja nuorten opiskelun tukemiseen Suomessa. Kokonaistuotosta 20 prosenttia kanavoidaan tähän tarkoitukseen Kirkon diakoniarahaston kautta, ja toiset 20 prosenttia ohjataan oman paikallisseurakunnan avustustyöhön.
Kirkon Ulkomaanapu (KUA) vie perille 60 prosenttia keräystuotosta. Maailman humanitaarisesta avusta alle kolme prosenttia (2018) menee koulutukseen. Siksi KUA painottaa työssään koulutusta.
Koulutus on tärkeää yhteiskunnalliselle kehitykselle ja eriarvoisuuden vähentämiselle. Koulutus on avainasemassa, kun halutaan ehkäistä syrjäytymistä ja nostaa ihmisiä köyhyydestä. Köyhyys puolestaan on edelleen yksi suurimmista esteistä lasten koulunkäynnille.
Yhteisvastuukeräyksen tuotolla tuetaan laadukasta koulutusta lapsille ja nuorille maailman katastrofialueilla. Turvalliset koulurakennukset ja koulutetut opettajat auttavat lapsia toipumaan traumaattisista kokemuksista, sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseen ja oppimaan elintärkeitä taitoja.
Mediatapaaminen Seinäjoella 1. helmikuuta
Yhteisvastuukeräyksen mediatapaaminen on Seinäjoella Ystävän tuvalla (Café Kismuksen tilat, Kalevankatu 12) perjantaina 1. helmikuuta 2019 klo 9–11. Paikalla ovat piispa Simo Peura sekä Keniassa KUA:n palveluksessa työskentelevät Miriam Atonia ja John Bongei. Lisäksi mukana on Seinäjoen seurakunnan työntekijöitä ja diakonian vapaaehtoisia. Mediatapaamisen jälkeen kenialaisvieraat tutustuvat suomalaiseen kouluruokailuun Seinäjoen lukiossa.
Miriam Atonia työskentelee KUA:n koulutuskoordinaattorina Turkanan maakunnassa Keniassa. Hän on työskennellyt etenkin perheiden kanssa, jotta ne lähettäisivät koulunsa keskeyttäneet lapset takaisin kouluun. Hän osallistuu myös tyttöjen mentorointiin ja opettajien koulutukseen.
Miriam on kotoisin Turkanasta, ja hän on työskennellyt maakunnassa tulvien, kuivuuden ja pakolaiskriisien keskellä. Häntä motivoi se, että hän voi olla tuomassa valoisampia tulevaisuudennäkymiä vastoinkäymisten kohtaamille yhteisöille. Työ koulutuksen puolesta vastaa parhaiten ihmisten odotuksiin tulevaisuudesta.
Miriam on suorittanut kandidaatintutkinnon kotitaloudesta ja maisterintutkinnon yhteisöjen resurssien hallinnoinnista. Lisäksi hän on hankkinut koulutusta köyhyyden vähentämisessä ja kestävässä kehityksessä.
John Bongei työskentelee KUA:n humanitaarisena koordinaattorina Keniassa. Hän seuraa, arvioi ja raportoi kehitysyhteistyön ja humanitaarisen työn hankkeiden etenemistä. Hän tekee myös tilannearvioita ja varmistaa, että KUA:n rahoitus Keniassa kanavoidaan sinne, missä varoja eniten tarvitaan.
John on kotoisin Keniasta, ja hänellä on vahva tausta KUA:n rauhantyöstä, josta hän on edennyt johtavaan asemaan KUA:n Kenian-toimistolla. Häntä motivoi humanitaarinen työ elämäntapana – se on työtä, jolla on suurempi tarkoitus kuin pelkkä palkan saaminen. Ihmisten auttaminen sopii täydellisesti Johnin arvomaailmaan. Johnin motivaatio kasvaa jatkuvasti, kun hän näkee KUA:n työn aikaansaaman muutoksen.
Johnin koulutustaustana on kandidaatintutkinto englannin- ja uskonnonopettajana ja maisterintutkinto kansainvälisistä suhteista (diplomatia ja rauhanrakentaminen).
Seinäjoen seurakunta on ollut vuosittain valtakunnallisten keräystilastojen kärjessä. Vuonna 2018 Seinäjoella kerättiin Yhteisvastuulle eniten varoja koko maassa, yhteensä 76 375,95 euroa. Myös seurakunnan jäsentä kohden kerätyn summan (1,48 euroa) osalta Seinäjoki oli keräystuloksessa suurten, yli 20 000 jäsenen, seurakuntien kärjessä. Toisena oli Jyväskylä, joka niin ikään kuuluu Lapuan hiippakuntaan. Seinäjoen seurakunnan diakoniajohtaja Otto Savolainen kertoo, että keräystuloksen taustalla on hyvin hoidettu ovelta ovelle -listakeräys. Mediatapaamisessa mukana olevat seurakuntalaiset kantavat osaltaan vastuuta tästä jalkatyöstä.
Piispa Peura: ”Vaarana on paluu menneisyyteen”
Vuoden 2019 Yhteisvastuukeräyksen esimiehenä toimiva Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura pitää lapsiperheiden köyhyyttä Suomessa laaja-alaisena ongelmana, jolla on kauaskantoisia seurauksia.
– Kokemus täydellisestä osattomuudesta ja ulkopuoliseksi jäämisestä painaa jälkensä nuoreen. Monet mahdollisuudet ja kyvyt jäävät käyttämättä ja unelmat toteutumatta. Lapsiperheköyhyyden ratkaiseminen tulisi ottaa painopisteeksi seuraavassa hallitusohjelmassa.
– Suomessa edeltävät sukupolvet ovat kovalla työllä luoneet lapsille ja nuorille tasavertaiset mahdollisuudet saada hyvä koulutus perheen taustasta tai yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta. Nyt näköpiirissä on huolestuttavia merkkejä siitä, että otamme askelia taaksepäin. Esimerkiksi alueilla, joilla väestön määrä vähenee, nuorten mahdollisuudet kapenevat.
Yhtä lailla maailman katastrofialueilla koulutusmahdollisuuksien luominen lapsille ja nuorille on äärimmäisen tärkeää:
– Välittömän katastrofiavun jälkeen ihmisiä ei saa jättää oman onnensa nojaan, vaan on ryhdyttävä heti pitkäjänteisesti rakentamaan tulevaisuutta yhteistyössä heidän kanssaan. Niin Suomessa kuin katastrofien keskellä yhteiskunnan tulevaisuus on kiinni siitä, millaisia mahdollisuuksia erityisesti nuorille annetaan.
– Osallistumalla Yhteisvastuukeräykseen olet mukana tukemassa lasten ja nuorten koulutusta Suomessa ja maailman katastrofialueilla. Koulutus on pitkäjänteinen keino muuttaa maailmaa. Kirkolliset avustusjärjestöt ovat osoittautuneet luotettaviksi. Apu menee perille, ja sen perille toimittamisen kulut ovat kohtuulliset, Peura toteaa.
Lisätietoja:
Hiippakuntasihteeri Johanna Korkeaniemi, 040 672 0962
Kuvat alkuperäisessä koossa (kuvalähde mainittava):
Kenialaisoppilaan kouluvihko (JPG). Kuva: Johanna Korkeaniemi.
Miriam Atonia (JPG). Kuva: Kirkon Ulkomaanapu.
John Bongei (JPG). Kuva: Kirkon Ulkomaanapu.